בשנים האחרונות, אנחנו יותר ויותר שומעים את המונח יועץ כלכלי לעסקים. אבל מה זה אומר בכלל? מה תפקידיו של יועץ כלכלי ואיך הוא יכול לעזור לך? במאמר הבא אני הולך לעשות לך סדר.
תוכן עניינים
אז מה זה ייעוץ כלכלי?
ייעוץ כלכלי לעסקים נועד קודם כל בשביל להבין את התמונה הגדולה והנוכחית של העסק– ממש לעשות ZOOM OUT ולבחון את ההתנהלות שלך מהצד ומעיניים אובייקטיביות. יועץ כלכלי יוכל לתת לך קודם כל חוות דעת מקצועית ולהציע כלים פרקטיים ופעולות שיסייעו לך לשנות את ההתנהלות הנוכחית.
כל בעל עסק רוצה להרוויח הרבה כסף – אבל מעטים שמוכנים להתחיל ללמוד התנהל נכון פיננסית
מי לא רוצה להיות בעל עסק מצליח שמכניס הכנסה יציבה בכל חודש?
אף אחד.
אבל מי רוצה להקדיש זמן ולהתחיל ללמוד להתחיל להתנהל נכון מבחינה פיננסית?
אולי התשובה תפתיע אותך, אבל לא הרבה מוכנים לעשות את זה…ועד שהם כן מוכנים, העסק נמצא במקרה טוב בחוסר רווחיות ובמקרה הרע – בקריסה.
ייעוץ כלכלי לעסקים יוכל לעזור לך להתחיל לקבל החלטות פיננסיות נכונות – בין אם זה לבצע פעולה מסוימת עם השלכות, להיכנס להשקעה, למזג את העסק או למכור אותו.
יועץ כלכלי ידע להציג מבט מלמעלה על העסק שלך והעניק לך המלצות לשינויים שיוכלו לעזור לך בהמשך להגדיל את הרווחים ולשפר את ההתנהלות הכללית שלך בעסק. בנוסף, יועץ טוב אמור לעזור לך לצמצם את ההוצאות באופן המשמעותי, לבנות תוכנית להגדלת הכנסות, לאתר הזדמנויות ולתת כלים שיאפשרו לך לנהל את העסק שלך בצורה חכמה יותר.
למי כדאי לקחת ייעוץ כלכלי לעסק?
כל יועץ עסקי ויועץ פיננסי יגיד שכל עסק זקוק לייעוץ כלכלי בשלב מסוים, שכן כל בעל עסק נתקל בקשיים פיננסים במהלך הצמיחה העסקית שלו. יועץ כלכלי לעסקים יוכל לעזור לך לראות את התמונה הגדולה ולבנות תוכנית פעולה שתלווה אותך בטווח הקצר והארוך. אז מתי כדאי לקחת ייעוץ כלכלי עסקי?
#1 ייעוץ כלכלי בהקמת העסק
אחת ההחלטות המשמעותיות וניתן לומר גם המפחידות זה אם לפתוח עסק חדש או לא, שכן, מדובר בהחלטה עם התחייבות אישית וכלכלית לשנים הבאות. ייעוץ כלכלי יסייע לך להכין את הקרקע הפוריה ביותר לעסק שלך, תוך בחינת התוכנית העסקית, בדיקת היתכנות, תחזית פיננסית, אתגרים פוטנציאלים ומציאת הפתרון להם ולמעשה כל דבר שעשוי להשפיע על ההצלחה העסקית שלך. יועץ כלכלי יוכל ללוות אותך בשלבים הראשונים, לעזור לך לקבל החלטות חשובות ולבנות תוכנית פיננסית ארוכת טווח לעסק שתוביל אותך להצלחה.
#2 ייעוץ כלכלי לעסקים קיימים
יש אינסוף סיבות לכך שבעלי עסקים מחליטים לפנות ליועץ כלכלי בשלב כזה או אחר בעסק שלהם. גם עסקים רווחים ומצליחים יכולים לפנות ליועץ ממגוון רחב של סיבות. היועץ הכלכלי יוכל לצלול לעומק המספרים של העסק, לבדוק את ההוצאות והכנסות ולמצוא את כל הדרכים שיעזרו לבעלי עסקים להגדיל את הרווחים מבלי לבצע שינויים דרסטיים שיהפכו את העסק. ייעוץ כלכלי לעסקים קיימים מתאים לכל מי שמעוניין לקבל חוות דעת מקצועית ואובייקטיבית על העסק ולשכלל את המנגנונים הפיננסים הקיימים.
#3 ייעוץ כלכלי לעסקים משבר
גם משברים כלכליים יכולים לבוא לידי ביטוי בכל מיני דרכים – אבל אין ספק שזו אחת הסיבות הנפוצות לפניה של בעלי עסקים לייעוץ כלכלי. ייעוץ כלכלי יוכל לעזור לך לרפא את המצב הפיננסי, לקחת החלטות וטפל ביסודות כדי להוציא את העסק מהבוץ אליו הוא נקלע. גם במקרה הזה – זה לא מספיק לבחון רק את המספרים…המטרה היא לראות היטב את כל המכלול של העסק ובעליו.
#4 ייעוץ כלכלי לפני מכירה
במצבים מסוימים בעל העסק עשוי להחליט שהוא מעוניין למכור את העסק שלו לקונה שימשיך את הפעילות העסקית. אבל מכירת עסק אינה יכולה להתקבל כלאחר יד – יש להעריך את שוויו של העסק, לראות האם יש פעולות כלשהן שיסייעו לנו לשבח אותו וכן להגדיר אסטרטגיית מכירה. במידה והעסק נמצא בקשיים פיננסים, אז תפקידו של יועץ כלכלי זה לחפש אחר פתרונות מתאימים.
מה קורה בתהליך של ייעוץ כלכלי לעסק?
חשוב להבין כי תהליך של ייעוץ כלכלי תמיד משתנה מעסק לעסק – שכן, כל עסק זקוק לפעולות ויחס שונה. לאחר פגישת הייעוץ האפיון הראשונית עם היועץ שלכם– אתם תדעו במה הייעוץ שלכם הולך להתמקד, זאת בהתאם לצרכים של העסק שלך. לאחר מכן, יחד עם היועץ הכלכלי תבנו תוכנית פיננסית ובמידת הצורך יהיה ניתן לקבל ליווי עסקי שיתמוך בתהליך.
#1 בחינת הניהול הנוכחי של העסק
בין הדברים הראשונים שהיועץ שלכם יעשה זה לבחון את הדרך בה העסק שלך מתנהל מבחינה כלכלית ויחד תבינו אילו פעולות נדרש לבצע כדי לגדול או לצאת מהקשיים – בהתאם לצומת דרכים בה הוא נמצא.
#2 ניתוח תזרים הכספים
יש הרבה עסקים שלא חסר להם לקוחות, מוניטין חיובי – אך עדיין, הם נמצאים בבעיות של תזרים כספים. הסיבות לכך יכולות להיות בגלל תשלומי שוטף, לחילופין – שימוש לא נכון בכספי המע"מ וחוסר מעקב אחר תשלומי לקוחות. לדוגמה, נתקלתי לא מעט פעמים בבעלי עסקים שמנמנעים לחלוטין מניהול כספים, מגביית תשלומים וכתוצאה מכך נפער בור בתזרים של העסק. לאחר שהיועץ הכלכלי יבחן לעומק את הסיבות לבעיית התזרים – יהיה אפשר לצאת עם תוכנית פעולה לשינוי המצב הנוכחי. פעמים רבות זה יכלול פעולות נרחבות ובמקרים מסוימים נדרשות רק פעולות קטנות אך עם יעילות עוצמתית.
#3 בחינת המוצרים, התמחור והצעות לשיפור
לא משנה אם אתה מוכר שירות או מוצר מוחשי – ב-2 המקרים יש לקבוע כמה השירות או המוצר יעלו ללקוח. נושא התמחור הוא מורכב ויכול לנבוע משיקולים רבים – החל מענייני תחרות, הוצאות, עלויות נלווה ועוד. היועץ הכלכלי שלך יבחן לעומק את ההוצאות של העסק וכן את השירותים או קו המוצרים שאתה מציע. לאחר מכן, הוא יבדוק כיצד ניתן לשפר את המצב הקיים וזאת על מנת להגיע לתמחור הנכון ביותר – כזה שהלקוח הפוטנציאלי יהיה מוכן לשלם עבורו וגם אתה – תוכל להרוויח ממנו.
#4 ניהול כלכלי חכם
במסגרת הייעוץ הכלכלי, היועץ יבדוק את הדרך הנוכחית בה הכסף מנוהל בעסק. כדאי לדעת שרוב בעלי העסקים נוהגים להשתמש בכסף שיש להם באותו רגע מבלי לחשוב יותר מדי על הכספים וההוצאות שעומדות להגיע בהמשך (לדוגמה, תשלום לרשויות מס). בעיה נוספת נפוצה למדי היא שעסקים רבים (גם קטנים) לא מפרידים בין החשבון בנק של הבית לחשבון העסקי. היועץ הכלכלי יאתר את כל הבעיות ויציע לכם סל פעולות חדשות שיעזרו לשנות את הדרך הנוכחית.
#5 תכנון פיננסי
כל עסק חייב לקחת בחשבון הוצאות קיימות אך גם עתידיות – ולהיות מוכן לכל תרחיש. אף בעל עסק לא אוהב הפתעות – במיוחד כשזה מגיע להוצאות. לכן, במסגרת הייעוץ, אתה תצלול לעומק התקציבים כדי להבין בין היתר האם העסק שלך מוכן לכל הוצאה שעשויה לבוא – גם הוצאות מתוכננות וגם כאלה שלא. תוכנית פיננסית לטווח הרחוק תעזור לך לחזות את העתיד הפיננסי, לשמור כספים בצד ולוודא שבכל שלב לעסק יש את היכולות הפיננסיות הנדרשות.
#6 הכוונה לעבודה נכונה מול הבנקים
כל עסק צריך לעבוד מול בנקים ומוסדות פיננסים אחרים – אלו עשויים לדרוש עמלות גבוהות ובעלי עסקים רבים נתקלים בפתרונות שלא מתאימים לצרכים העסקיים שלהם. במסגרת הייעוץ הכלכלי, תלמד להבין כיצד אתה עובד עם מוסדות פיננסים והיועץ הכלכלי שלך יעניק לך את הכלים לעבודה נכונה מולם. חשוב להבין כי התנהלות נכונה מול גורמים פיננסים היא בעלת השפעות רבות לעסק שלך. זה יוכל בהמשך לסייע לך לקבל אשראי גדול יותר, ליהנות מפתרונות משתלמים שיהפכו את הניהול לפשוט וכמובן – לשלם פחות עמלות. בנוסף, אם העסק שלך נמצא בתחילת דרכו וזקוק לגיוס מימון – אז יועץ כלכלי יוכל לעזור לך בהכנות לגיוס, הכנת מצגת עסקית ופניה לגורמים רלוונטיים שיוכלו לעזור לעסק שלך בהמשך.
#7 מציאת דרכים להגדלת רווחים
בפגישות עם היועץ הכלכלי – הוא יעזור לך לאתר את נקודות החולשה בהיבט הפיננסי של העסק אך גם את נקודות החוזקה וההזדמנויות. הוא יבחן את כל הדרכים להגדלת רווחים ומכירות – מבלי לשנות את אופי פעילות העסקית באופן מהותי. זה יכול להיות על ידי קו מוצרים חדש, מציאת נותני שירות טובים יותר, החלפת ספקים, פרסום יעיל יותר ועוד.
ייעוץ כלכלי לעסקים – שאלות ותשובות
יש 2 אפשרויות: הראשונה היא לשאול קולגות, מכרים וחברים שאתם סומכים על דעתם אם הם מכירים יועץ כלכלי שהם ממליצים עליו. האפשרות השנייה, היא לעשות מחקר שוק מקיף, לבדוק המלצות וחוות דעת באינטרנט שיוכלו להעיד אם היועץ העסקי הוא אכן מקצועי ובעל מוניטין חיובי. כמו כן, חשוב לבדוק אם ליועץ הכלכלי שלכם יש ניסיון בתחום העסק שלכם וכן האם אתם מרגישים חיבור אישי מולו.
המחיר עבור שירותי ייעוץ כלכלי לעסקים משתנים מאוד בין היועצים השונים ובהתאם לכמות השעות הנדרשת לתהליך. באופן כללי, אפשר לומר כי שעת ייעוץ עשויה לנוע בין 400 ₪ ל1200 ₪ ולפעמים גם יותר. חשוב להבין שלמרות שזאת הוצאה שעשויה להרתיע בעלי עסקים רבים – היא כן משתלמת בטווח הרחוק, שכן בסיום התהליך העסק שלכם ירוויח יותר ויתנהל באופן יעיל יותר ברמה הפיננסית.
יועץ כלכלי לעסקים מתמחה בעיקר בנושאים הפיננסים של העסק, לרבות ניתוח נתונים ושיפור המצב הכלכלי של העסק.
יועץ כלכלי ממש לא בא להחליף רואה חשבון. יותר מכך – פעמים רבות יועצים כלכליים לעסקים יבקשו לראות דו"חות שהרו"ח שלכם הכין על מנת לקבל תמונה מלאה של העסק ולהמליץ על דרכי פעולה חדשות.